Gratis verzending NL vanaf € 450,00
Levering door heel Europa
Veilig bestellen en betalen
Keurmerk gecertificeerd

Overzicht

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Complete 27MC sets

Voordelen van een complete 27MC / 27MHz set 

In de webwinkel van Truckerswereld vindt u complete 27MC / 27MHz sets. Er zijn verschillende sets verkrijgbaar zo zijn er sets die bestaan uit enkel een 27MHz transceiver en een 27MHz antenne (uiteraard met kabel en connector) maar ook zijn er complete 27MC sets die bestaan uit een 27MC transciever met voedingskabel waaraan een sigaretaanstekerplug zit, een inbouwframe, een 27MC antenne en eventueel een externe 2MHz luidspreker. 

Belangrijk om te weten bij de aanschaf van een complete 27MHz set

Als u een complete 27MHz set aanschaft moet u rekening houden met het feit dat de antenne wel eerst afgesteld dient te worden met behulp van een SWR-meter. Door op deze link te klikken komt u in de betreffende productcategorie terecht. Met het afstellen van SWR op een antenne stelt u de terugslag van de antenne zo laag mogelijk. Met het afstellen van de SWR op een 27MHz antenne kan voorkomen worden dat er op den duur schade aan de transceiver ontstaat. 

Wat is SWR?

SWR wordt soms ook VSWR genoemd dit staat voor de spanning van de staande golfverhouding. De beste manier om SWR makkelijk te begrijpen is door een voorbeeld; Bij een typische 27MHz transceiver opstelling is de transceiver aangesloten op een voeding (stroom). Op de transceiver zit dan de antenne aangesloten. Wannneer je een kanaal kiest op de transceiver zal deze tijdens het zenden (zenden doe je door de microfoon in te knijpen) radiofrequentie (RF) spanning zenden op de transmissie. De spanning reist door de feedlijn. (kabel naar de antenne) naar de antenne aan de andere kant en dat word dan de voorwaartse golf genoemd. In sommige gevallen wordt een deel van de spanning gereflecteerd op de antenne en verspreid zich dan terug langs de feedlijn in omgekeerde richting naar de transceiver. Dit is vergelijkbaar met stemgeluid die echoot in de hoge bergen. SWR is een maat voor wat er met de voorwaartse golf gebeurt.

Het frequentiebereik van de 27MHz band

De frequentiebereik van de 27MHz band loopt van 26,965 MHz tot 27,405 MHz en is vrij te gebruiken voor openbare communicatie. De 27MHz wordt ook vaak 27MC of CB genoemd. Deze band wordt veel gebruikt door vrachtwagenbestuurders, loonbedrijven, landbouwbedrijven, kraanmachinisten, tractorbestuurders, shovelbestuurders, radioamateurs maar ook door consumenten die het gewoon handig vinden om te kunnen communiceren met anderen tijdens vanuit hun auto, voertuig, in hun vrijetijd, tijdens het beoefenen van een sport of gewoon tijdens het uitoefenen van hun hobby zoals 4x4 rijden, het meedoen aan rondritten en toertochten met voertuigen zoals de Barrel Challenge, Carbagerun, kauwgombal1500, oldtimer rally's en klassiekerrally's, 

Hoe stel je SWR af?

Het is altijd belangrijk om SWR af te stellen in de buitenlucht, dus niet in een schuur, garage of gebouw.

Sluit de transceiver aan op een spanningsbron (let op welke type transceiver je hebt - 12Volt, 24Volt of een 12V/24Volt die kan op beide). Plaats dan de antenne en sluit deze aan op de 27MC transceiver. Sluit de antenne aan op de SWR-meter. (let ook op dat de antenne goede massa krijgt)

Sommige antennes zijn voorzien van een schroefje op het topje van de antenne deze wordt ook wel een inbusbout genoemd. Dit schroefje kun je losdraaien of wel omhoog en naar beneden draaien. Maar ook zijn er antennes waarbij er steeds een heel klein stukje van de bovenkant van de antennespriet moet worden afgeknipt. Bij de nieuwe transceivers of antennes wordt altijd een handleiding of instructies meegeleverd. Tevens vindt u veel afstelinformatie en gegevens online via google maar ook bij de fabrikantenwebsites.

Zet het vermogen van de transceiver zover mogelijk omlaag indien de transceiver over een regelbaar vermogen functie beschikt. Zet de transceiver dan op kanaal 1 en stel de SWR-meter in op "forward" (afkorting op knop wordt vaak aangegeven als "FWD"). Knijp dan de microfoon van de transceiver in om te zenden en draai de knop van de SWR-meter naar "set" of "cal" aan de rechterkant op de meterschaal van de SWR-meter. Zet dan de schakelaar "refelected" (afkorting wordt aangegeven als "ref") Let dan op dat als de naald op de meter in het rode gebied staat u niet te lang mag blijven zenden (zenden doe je door de microfoon ingeknepen te houden). Schrijf de waarden die de SWR-meter aangeeft op een papier en herhaal deze stappen op kanaal 20 en kanaal 40. Als je dit gedaan hebt dan heb je uiteindelijk 3 gemeten waardes op papier staan.  

Als dan de SWR-waardes op kanaal 40 het hoogste zijn dan moet je de antenne inkorten of bij een antenne met draaibaar schroefje (inbusboutje) naar benedendraaien. Zijn de SWR-waardes op kanaal 1 het hoogste dan moet de antenne langer worden dus het schroefje omhoog draaien of moet er niets afgeknipt/ingekort worden van de antenne. De meest ideale omstandigheid of wel SWR-afstelling is als de naald 1 aanwijst op de SWR-meter. Het belangrijkste is dat de naald niet in of tegen het rode gebied op de SWR-meter staat. 

Truckerswereld gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Truckerswereld voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken. Lees meer
Akkoord